Rubriky
Turnaje

O putovní pohár Boskovic v režii Pavla Hubeného

Bleskový turnaj přilákal 67 šachistů, včetně dvojice velmistrů. Jednoznačně zvítězil IM Jakub Půlpán, který v 16 kolech prohrál jen jednu partii. Druhé místo obsadil IM Rufino Jimenez Camarena ze Španělska a třetí FM František Vrána.

Samotný turnaj se zrodil docela nečekaně. Zástupci šachového klubu řešili spíše organizaci odloženého turnaje družstev „Boskovický soudek“, stejně jako otevření nové sezóny po překvapivě dlouhé pauze. Nechtěli si přidávat další práci. Tím spíše, že bleskovky se aktuálně v boskovickém klubu ani na celém blanenském okrese netěší zvláštní oblibě a nehodí se ani pro masovou účast dětí. Proti tomu Pavel Hubený argumentoval pokračováním přerušené tradice a nakonec se rozhodl bleskový turnaj uspořádat zcela sám. Slavia Boskovice pomohla aspoň zapůjčením šachových souprav.

Znovuobnovený bleskový turnaj O putovní pohár Boskovic přilákal velice solidních 67 účastníků. Původně jich startovní listina hlásila přes 90, ale vzhledem k prázdninové době a mnoha termínovým kolizím příliš nepřekvapilo, když někteří z nahlášených nedorazili.

Samotná hra probíhala svižně a bez zbytečných proluk. Pavel si vzal na pomoc zkušené spoluorganizátory i rozhodčí, kteří rozhodně napomohli bezproblémovému chodu turnaje. Velmi příjemně potěšil i cenový fond.

Hráčům z Boskovic se dařilo spíše průměrně. Nejlépe se z domácí výpravy umístil Milan Boháček na 22. místě. Střídal otřesné i docela solidní partie. Přestože v posledním kole mohl teoreticky bojovat o první desítku, konečné umístění docela odpovídá předvedenému výkonu. Dušan Dobeš často neúspěšně bojoval s časem a nakonec obsadil až 39. příčku. Naopak povedený výkon předvedl Tomáš Marcikán. Série výher mezi 7. a 10. kolem jej dokonce katapultovala na přední stoly. Závěr turnaje tak povedený nebyl, ale konečné 41. místo určitě není špatné. Na 45. místě se umístil hlavní organizátor Pavel Hubený. Dvě příčky za ním skončil Miroslav Veselý, který částečně navázal na povedený brněnský turnaj hraný o týden dříve. Jaroslav Švancara obsadil 64. příčku. Doplatil především na menší zkušenosti z bleskových turnajů.

Fotogalerii naleznete na webu města Boskovice. Bohužel snaha organizátorů odkázat na tradici a historii turnaje i šachového klubu zapůsobila trochu jinak, než zamýšleli. Slavia Boskovice se tím mimo jiné přejmenovala na prazvláštní Boskovar-Makkabi-Slavia Boskovice. Kompletní výsledky na Chess-Results.