Rubriky
Ligy/přebory Nepřehlédněte

Áčko favorita soutěže nezaskočilo

Jelikož mělo naše áčko letos opět první kolo volno, teprve tuto neděli jsme vyrazili poprvé hrát, a to do Blanska. Přijeli jsme v poměrně silné sestavě a navíc posíleni o znojemské hosty, nicméně na vítězství to nestačilo.

Rychle dohrál Pavel Hubený, který se soupeřem podepsal remízu ve víceméně rovné pozici. Do vedení se domácí tým dostal po prohře Radka Skoumala, kterého se soupeř pokusil zaskočit Birdovým zahájením (1. f4). Partie pokračovala na obou stranách mimo teorii zahájení a poměrně dlouho byla vyrovnaná. V koncovce ale znojemská posila přišla o pěšce, chybně vyměnila dámy a po přehlédnutí vidličky byla partie u konce. Mezitím přidal Kuba Probošt další půlbod. Po vyrovnaném zahájení si jeho protihráč nechtěně vytvořil izolovaného pěšce na sloupci D, na kterého se Kuba pokoušel útočit. Soupeř však hrozby vykryl a začal Kubovi útočit na krále. Našemu hráči hrozila ztráta dvou pěšců (nešlo jí zabránit, aniž by dostal mat), ale naštěstí ani soupeřův král nebyl dostatečně chráněn, takže Kuba nakonec pomocí šachů vynutil trojí opakování pozice.

Tři posily ze Znojma.

Stav 1:2 ještě nebyl tak hrozný, na mnoha šachovnicích se situace vyvíjela poměrně dobře. Poté však následovala série porážek. Marek Peroutka sice nejprve tlačil na soupeřova krále a splétal i matové obrazce, dokonat dílo se mu však nepodařilo a zkušenějšímu soupeři nakonec podlehl. Poměrně dobrou pozici ze zahájení získal také nový kapitán Vojtěch Ochmanský. Ve střední hře se ovšem dopustil několika menších chyb, které se časem nasčítaly. Zkušenější soupeř tak Vojtu dostal pod tlak, vytvořil si nezastavitelného volného pěšce a ani pokusem o věčný šach Vojta partii nezachránil. Nedařilo se ani Matějovi Peroutkovi. Zahájení a střední hru zahrál docela slušně, v koncovce však poztrácel příliš mnoho materiálu a Blansko rázem vedlo 1:5. Bylo tedy rozhodnuto.

Boskovice získaly už jen jeden půlbod, zasloužil se o něj Milan Boháček. Stála před ním těžká výzva v podobě Oldřicha Kopřivy, nováčka v blanenském dresu. Milanova pozice byla sice pasivnější, ale podařilo se mu ji ubránit. Výrazně nadějněji vypadala partie Tomáše Marcikána, neboť se mu podařilo už ze zahájení dostat soupeře pod tlak. Hrozilo dokonce, že si vytvoří nebezpečného volného pěšce. Tomáš však naneštěstí špatně vyhodnotil velkou výměnu figur a vyšel z ní se ztrátou materiálu, což partii rozhodlo.

Tomáš Marcikán (vpravo) byl krůček od výhry, bohužel se v lepší pozici nešťastně přepočítal…

I když je Blansko papírově silnější než náš tým, partie na některých šachovnicích mohly rozhodně dopadnout lépe. Výsledek 6,5:1,5 je tedy lehkým zklamáním. Doufejme, že se nám v příštích kolech bude dařit více.

JménoRtgN6,51,5RtgNJméno
Kopřiva Oldřich Z2040½½2014Boháček Milan Z
Moc Roman Z1921101610Ochmanský Vojtěch Z
Slouka Lukáš Z1857½½1699Hubený Pavel Z
Saida Jan Z1785101743Marcikán Tomáš Z
Buš Miroslav Z1601101449Skoumal Radek H Z
Dufek Petr Z1516101164Peroutka Marek H Z
Skula Jindřich1681½½1508Probošt Jakub
Muzikář Štěpán0101125Peroutka Matěj H