Rubriky
Domácí Ligy/přebory Nepřehlédněte

První domácí zápas nedopadl pro „áčko“ dobře

V neděli jsme poprvé v této sézoně hráli zápas na domácí půdě, kde jsme přivítali lipovecký mančaft. Oproti předchozím zápasům jsme nastoupili v mírně slabší sestavě, hodně hráčů totiž nemělo čas hrát. Průběh zápasu byl ze strany lipoveckých poměrně jasnou záležitostí.

Poměrně rychle byla podepsána remíza na třetí desce, kde Pavel Hubený sice získal v zahájení pěšce, soupeř měl však za něj kompenzaci a pozice byla nejasná. Další půlbod přidal Milan Boháček. Jeho partie probíhala mimo jeho přípravu a musel trochu improvizovat, ale poradil si, vyměnil většinu figur a ani jedna ze stran neměla jasnou cestu k výhře. Zápas se začal otáčet k horšímu po porážce Mikuláše Derňára, jehož soupeř šikovnou kombinací získal střelce a později si v pozici věž a střelec proti věži získal dva spojené volné pěšce, načež byl další průběh partie poměrně přímočarý. Poměrně podobně dopadl Jarda Švancara, i on přišel o figuru a soupeř využil volného pěšce k vítězství.

Za stavu 1:3 následovala ještě jedna remíza, o kterou se zasloužil Vojta Ochmanský. Po několika tazích stál pasivněji a cesta k aktivizaci figur byla docela divoká, soupeř ale nereagoval přesně a výsledná pozice byla pro Vojtu dobrá, možná stál dokonce mírně lépe. Rozhodl se ale partii nedohrávat a přijal nabídku remízy. Zajímavé je, že ačkoliv dohrál až jako pátý, partie na druhé desce trvala pouhých 16 tahů. O výhře hostujícího družstva rozhodla šestá šachovnice, na níž partie nevyšla čerstvě zotavenému Radkovi Walletzkému. Jeho protivník získal díky aktivnějším figurám pěšce, časem vynutil přechod do věžové a později i pěšcové koncovky a tam krytý volný pěšec partii rozhodl. 

Skóre v tuto chvíli činilo 1,5:4,5, porážka byla tedy již nevyhnutelná. Zbývalo nicméně dohrát ještě dvě partie. Jedna z nich skončila naší jedinou výhrou, o niž se zasloužil Honza Vaňhara – a nutno říct, že tento výsledek byl poměrně překvapivý. Honza zahájení nezahrál ideálně, ztratil pěšce a dostal se pod tlak. Protiútokem na dámském křídle a nepřesnými tahy soupeře se ale rozehrál a partii nakonec otočil. K opačné situaci došlo o šachovnici výše, kde byla střední hra víceméně vyrovnaná, v koncovce lehkých figur ale Mirek Veselý ztratil opožděného pěšce na a7, bílý si díky tomu vytvořil na dámském křídle volného pěšce a po dlouhém boji našeho hráče porazil. 

Soutěž se zatím z našeho pohledu vyvíjí špatně, po volnu v prvním kole následovaly tři porážky. Na druhou stranu jsme ale v prvních třech zápasech narazili na tři nejsilnější týmy soutěže (podle průměrného ELA hráčů). Dokonce i v následujících dvou kolech narazíme na pátý a poté čtvrtý nejsilnější tým soutěže – Sloup a Tišnov. Možná se tedy zatím nezadařilo, body nás však určitě ještě čekají, i když to možná nebude jen tak hned.

JménoRtgN2,55,5RtgNJméno
Boháček Milan Z2019½½1952Sekanina Jiří V Z
Ochmanský Vojtěch Z1610½½1907Ševčík Miloš Z
Hubený Pavel Z1703½½1813Krejčí Petr V Z
Veselý Miroslav Z1732011871Ševčík David Z
Vaňhara Jan1535101840Ševčík Milan Z
Walletzký Radomír1587011681Jiruše Jaroslav Z
Derňár Mikuláš1475011759Ševčík Luboš Z
Švancara Jaroslav1312011550Šíbl Jan

1 komentář u „První domácí zápas nedopadl pro „áčko“ dobře“

Komentáře nejsou povoleny.