Rubriky
Ligy/přebory

„Áčko“ v Letovicích nepřekvapilo

Po nevydařeném prvním zápase proti Blansku jsme znovu hráli venku, tentokrát v Letovicích. Protože i ty leží přímo na vlakové trati z Brna, na tento zápas taktéž přijeli hosté z dalekého Znojma. Spokojeni ale být nemůžeme.

Nejprve na osmé šachovnici ztratil Matěj Peroutka kvalitu a partie již nebyla udržitelná. O další bod pro domácí se zasloužil jejich kapitán František Kulhavý, kterému se podařilo vyhnat krále Mirka Veselého na otevřené prostranství a následný útok byl příliš silný. Velmi nadějně vypadala partie Marka Peroutky s kvalitou navíc, Marek ale bohužel nenašel jasný vítězný plán a se soupeřem se nakonec domluvil na remíze. 

Vlado Matuška – Matěj Peroutka (foto R. Skoumal)

Zápas začal vypadat nadějněji po výhře Dušana Dobeše. Jeho soupeř otálel s rošádou a pak se mu nepodařilo dostat krále do bezpečí. Pod tlakem pak udělal rozhodující chybu, Dušan se ovšem při hledání vítězných kombinací dostal do časové tísně. Taktickou přestřelku ale zvládl dobře, správně vyhodnotil také oběť střelce na h3. Soupeř se ještě snažil bránit, naše jednička si však výhru nenechala ujít. Hned na vedlejší šachovnici navíc po chvíli přidal půlbod i Milan Boháček, jehož pozice byla ze zahájení sice mírně lepší, ve střední hře však zahrál několik nepřesností, což vedlo dokonce do prohraného postavení, černý ale cestu k vítězství nenašel.

Partie Šmehlík – Vaňhara skončila po dlouhém boji remízou (foto R. Skoumal)

I přes nadějný stav 3:2 pro domácí byl závěr zápasu poměrně jasnou záležitostí. Tomáš Marcikán stál ze zahájení sice lépe, později ale přišel o figuru. Následně navíc začal příliš přemýšlet a časem se dostal do časové tísně. I přes dlouhý boj si letovický hráč výhru pohlídal. Prohrávali jsme tedy 4:2, načež rozhodující půlbod získaly Letovice na sedmé šachovnici. Honza Vaňhara se nejprve pokusil zaútočit na krále, což mu sice nevyšlo, po chybě soupeře ale získal pěšce a později po další chybě také druhého. Tím se ale zároveň otevřely linie, kterých se snažil využít k tlaku na Honzovy pěšce. Po nepřesné hře ze strany Honzy se navíc soupeři podařilo materiál opět vyrovnat a partie nakonec skončila smírem.

Popartiová analýza (foto R. Skoumal)

Již za rozhodnutého stavu přidalo domácí družstvo ještě jeden bod. O ten se zasloužil Jiří Marek proti Vojtovi Ochmanskému. Boskovický kapitán rozehrál partii poměrně slušně a partie byla dlouho rovná. V koncovce s dámou a věží na každé straně si ale Vojta pochybnými tahy otevřel tahy, čehož soupeř využil k zisku mateirálu. Koncovka nebyla zahrána ideálně ani jednou stranou, Vojtovi se díky tomu podařilo vytvořit volného pěšce, chtěl jím ale postupovat za každou cenu a víceméně bezdůvodně nechal soupeře, aby mu pobral většinu zbylých pěšců. V pozici věž a tři pěšci na věž a jednoho pěšce pak domácí hráč partii rozhodl.

Ani ve třetím kole jsme tedy nezískali žádné body. Třeba nám advent a domácí prostředí přinese proti papírově silnému Lipovci štěstí.

JménoRtgN5,52,5RtgNJméno
Handl Martin V Z1999012067Dobeš Dušan Z
Jacko Tomáš Z2078½½2014Boháček Milan Z
Marek Jiří Z1893101610Ochmanský Vojtěch Z
Trmač Radek Z1757101743Marcikán Tomáš Z
Kulhavý František Z1815101732Veselý Miroslav Z
Havel Jan V Z1629½½1164Peroutka Marek H Z
Šmehlík Jaroslav H1892½½1535Vaňhara Jan
Matuška Vlado1362101125Peroutka Matěj H