Rubriky
Domácí Ligy/přebory

Ve Sloupu se áčku nedařilo

Na poslední předvánoční zápas jsme vyrazili na výlet do Sloupu. Doufali jsme, že po třech poměrně jasných prohrách se nám zadaří více. Skutečně se tak stalo, prohráli jsme jen dvě partie, nicméně nikdo z nás nezískal plný bod.

Těsně před zápasem jsme museli řešit zapeklitou situaci, protože ráno oznámil jeden z hráčů, že ze zdravotních důvodů nemůže hrát. Auto, které vezlo hráče z Boskovic a Okrouhlé, se proto muselo ze Žďárné vrátit do Boskovic pro náhradníka. To zapříčinilo, že několik našich hráčů dojelo se zpožděním. Domácí naštěstí měli pro situaci pochopení a počkali na nás. Zápas tudíž mohl začít.

Nejrychleji skončila partie Honzy Vaňhary. Poměrně hladce se soupeřem prošli zahájením do střední hry. Honza lepší pozici než soupeř, ale zase horší pěšcovou strukturu, tak nabídnul remízu, než se to zhorší, a soupeř ji přijal. Další půlbod jsme získali na třetí šachovnici. Pavel Hubený se ocitl v teorii španělské hry a získal převahu v centru. Soupeř se snažil na něj útočit na královském křídle, cestu k výhře ovšem nenalezl a souhlasil se smírem. Remízu uhájil také Jarda Probošt na osmé šachovnici. Přestože ztratil pěšce, díky aktivním figurám nebylo ubránění pozice až tak velkým oříškem.

Zdálo se, že máme dobrou naději na zisk bodů. Stav byl v tuto chvíli 1,5:1,5 a například Milan Boháček stál na první šachovnici velmi dobře. Díky taktice v předchozím průběhu se mu podařilo získat figuru a navíc se snažil útočit na krále soupeře, který udělal velkou rošádu. Podcenil ale soupeřův protiútok a v jednu chvíli ztratil věž, načež byla výsledná pozice prohraná, a proto náš hráč partii vzdal. Sloup navíc přidal ještě jeden bod po prohře Mirka Veselého, který měl špatného střelce, stál pasivněji, po tlaku soupeře nezabránil ztrátě materiálu a partie byla rozhodnuta.

Sloup se tedy dostal do vedení 3,5:1,5 a zápasovou výhru si již pohlídal. Minimálně o remíze rozhodla šestá šachovnice. Vlastík Maděryč hrál vyrovnanou partii, už od střední hry mířila do remízy. Jak on, tak jeho soupeř v průběhu partie odmítli nabídku remízy a zkusili hrát na výhru, ani jednomu se to ovšem nakonec nepovedlo. Hned na to byla podepsána remíza také na druhé desce. Vojta Ochmanský stál začátkem střední hry rovně. Soupeř se mu pokusil zaútočit na krále, nicméně svého si tím také oslabil. Pozice se následně stala zapeklitější a náročnější na propočet. Vojta se snažil ještě hrát na výhru, přehlédl ale soupeřův manévr, kterým bylo možné vynutit věčný šach. Jakmile skončila remízou partie na šestce, Vojtův soupeř taktéž vynutil remízu, čímž upravil stav zápasu na 4,5:2,5 a bylo rozhodnuto.

Rozdíl se pokusil ještě snížit Kuba Probošt. V průběhu partie se mu podařilo získat tři pěšce za střelce, navíc se jednalo o tři spojené volné pěšce na sloupcích f, g, h. Partie nakonec dospěla do pozice, v níž kromě těchto pěšců a soupeřova střelce byli ve hře jen králové. Kubovi se bohužel nepodařilo najít cestu k vítězství, mimo jiné díky patovým možnostem soupeře. 

Porážka 5:3 byla zatím naším nejúspěšnějším zápasem této sezóny. Nyní je potřeba o svátcích zrelaxovat, trochu potrénovat a snad se v novém roce zadaří lépe. Tak veselé Vánoce!

JménoRtgN53RtgNJméno
Pokladník Martin Z2007102019Boháček Milan Z
Skočík Marek Z1918½½1610Ochmanský Vojtěch Z
Baláž František Z1920½½1703Hubený Pavel Z
Vašíček Jiří Z1753101732Veselý Miroslav Z
Veselý Jindřich Z1748½½1535Vaňhara Jan
Sedlák Ivo Z1769½½1563Maděryč Vlastimil
Mikulášek Petr Z1623½½1508Probošt Jakub
Fidler Jan0½½1446Probošt Jaroslav