Rubriky
Domácí Ligy/přebory Nepřehlédněte

Áčko vybojovalo výhru nad Jevíčkem

V neděli 28. ledna jsme sehráli důležitý zápas v Jevíčku. Stále se nacházíme ve spodní části tabulky KPIIA, proto jsme potřebovali zabodovat. To se povedlo.

První skončila partie Radka Walletzkého. Ačkoliv ve střední hře ztratil pěšce, ve věžové koncovce ho získal zpět a vybojoval půlbod. Velmi podobný průběh měla partie Honza Vaňhary, jen s tím rozdílem, že Honza o pěšce vedl. Remíza se rýsovala též na třetí šachovnici. Pavlovi Hubenému se podařilo ustát tlak na královské křídlo a vyměnit všechny lehké figury. Soupeř ale následně nabídku remízy překvapivě odmítl, což se ukázalo jako velká chyba – během několika tahů si věž postavil tak nešťastně, že náš hráč ji chytil pěšcem a bylo rozhodnuto. Vedli jsme tedy 2:1.

Vlastimil Maděryč měl o pěšce méně už v zahájení, nicméně stejně jako Radek také zvládl pozici udržet a pěšce dobýt zpět a ve věžové koncovce se dohodl na remíze. Následně naše vedení navýšil Miroslav Veselý. Ve střední hře zaútočil pěšci na soupeřovu rošádu a útok se pro domácího hráče ukázal jako příliš silný. Zbývající tři partie trvaly podstatně déle. O vítězství Boskovic nakonec rozhodl Vojtěch Ochmanský. Po víceméně vyrovnaném zahájení se Vojtovi podařilo vyměnit dámy tak, že přešel do výhodné koncovky, kde měl o pěšce více. Později dokázal využít špatného postavení soupeřových figur a vynutil proměnu pěšce v dámu, načež se soupeř vzdal. 

Za rozhodnutého stavu přidal ještě půl bodu Milan Boháček. Jeho pozice se ve střední hře zdála jako mírně aktivnější, ovšem cestu k výhře nenašel a dokonce ztratil pěšce. V tomto zápase se tedy jednalo už o několikátou partii, kdy jeden z hráčů musel zachraňovat koncovku s pěšcem méně – a Milan to taktéž zvládl. Jevíčko nakonec dokázalo snížit díky výsledku na čtvrté šachovnici. Ve střední hře se zdálo, že útok Tomáše Marcikána na soupeřova krále bude rozhodující. Tomáš nicméně mat nevynutil, proto se rozhodl přejít do koncovky, ve které měl věž a šest pěšců proti věži, střelci a dvěma pěšcům. Bohužel se mu koncovka nepovedla, většinu pěšců poztrácel a soupeř si postavil dámu. Je však nutno říci, že Jevíčan si cestu k vítězství také mírně zkomplikoval.

V tabulce KPIIA jsme aktuálně sedmí a rozhodně je ještě o co bojovat. Šest bodů má kromě nás také Rudice, se kterou nás čeká zápas za měsíc. Máme zároveň naději na předběhnutí Tišnova, který je bod před námi. Naopak devítibodové Letovice už nejspíš nepokoříme. Vše ale nasvědčuje tomu, že ze soutěže letos sestupovat nebudeme.

JménoRtgN35RtgNJméno
Kavalír Jan Z1986½½2002Boháček Milan Z
Zemánek Jan Z1836011748Ochmanský Vojtěch Z
Hruška Vladimír Z1820011710Hubený Pavel Z
Bulička Jiří Z1753101706Marcikán Tomáš Z
Liebl Pavel Z1666011732Veselý Miroslav Z
Kucian Lukáš Z1731½½1535Vaňhara Jan
Staněk Jan Z1273½½1573Maděryč Vlastimil
Řehořek Filip1266½½1572Walletzký Radomír