Rubriky
Ligy/přebory Nepřehlédněte

Áčko v novém roce poprvé vyhrálo!

Na první povánoční zápas KPIIA za námi na Slavii přijelo družstvo Tišnova. Od zápasu jsme si díky poměrně slušnému výkonu proti papírově podobně silnému Sloupu slibovali, že bychom mohli konečně získat nějaké body. A to se nám skutečně podařilo.

Trvalo asi dvě hodiny, než skončily první dvě partie. Na třetí šachovnici se nejprve příliš nedařilo Pavlovi Hubenému, který nechal soupeři volný sloupec. Pozici ale uhájil a přijal soupeřovu nabídku remízy. Vzápětí byla dohrána také partie o desku níže, a to se stejným výsledkem. Mirek Veselý úspěšně čelil soupeřovu útoku a přidal tím další půlbod. „Vyrovnaná od začátku do konce“ byla též partie Marka Peroutky.

Do vedení 2,5:1,5 náš mančaft poslal Jan Vaňhara. Zahájení zahrál lehce pasivněji, načež soupeř toho využil k pokusu o útok na královském křídle. Honza na to podnikl protiútok v centru, který soupeř špatně vyhodnotil a přišel o dva pěšce. Než se zmohl na nějakou akci na dámském křídle, Honzův volný pěšec stál na předposlední řadě. Soupeři povyměňovali vše až na jednu věž na každé straně a ve zhoršující se pozici se soupeř vzdal

Po třetí, čtvrté, páté a šesté šachovnici byla řada přerušena a jako další dohrála osmá deska, nikoliv sedmá. Matěj Peroutka se na ní pokusil obětovat pěšce, což ale nevyšlo podle jeho představ a kompenzaci nezískal. V koncovce se navíc tišnovskému hráči povedlo výrazně zaktivizovat krále a to partii víceméně rozhodlo.

Nerozhodný stav neměl dlouhého trvání. Na 3,5:2,5 zvýšil na dvojce Vojtěch Ochmanský. Soupeř nezískal ze zahájení příliš aktivní pozici a Vojta se snažil tlačit na královském křídle, díky čemuž nakonec získal pěšce. V koncovce pak navýšil rozdíl materiálu na lehkou figuru. Soupeřovi se sice povedlo vytvořit si volného pěšce a Vojtu ještě tlačit, kapitán domácích ale situaci zvládnul. Minimálně zápasovou remízu pak na nejvyšší šachovnici pojistil Milan Boháček. Svoji partii popsal přesně jako Marek Peroutka – „vyrovnaná od začátku do konce“. 

Nejdelší partii zápasu sehrál Jakub Probošt

Na sedmičce se dlouho trápil Jakub Probošt. Partii rozehrál dobře a ve střední hře získal dva pěšce. Partie následně přešla do věžové koncovky s Kubovými čtyřmi pěšci d, e, f, g a soupeřovými a, b. Tišnovští pěšci byli ovšem rychlejší, Kubův král navíc stál mimo hru a náš hráč se navíc dopustil několika nepřesností, díky čemuž soupeř vynutil přechod do koncovky věž a dva pěšci proti věži. Ta by nejspíše byla při korektní hře černého remízová. Kuba se nicméně rozhodl své štěstí dále nezkoušet a se soupeřem se dohodl na smíru.

Celkem jsme tedy vyhráli celý zápas nejtěsnějším možným poměrem 4,5:3,5. Po dlouhém čekání jsme se odpoutali ode dna tabulky KPIIA. Příští týden nás čeká důležitý zápas s mírně slabším Jevíčkem, proto věříme, že dneškem dobré výsledky nekončí.

JménoRtgN4,53,5RtgNJméno
Boháček Milan Z2002½½1855Pučálka Vojtěch H Z
Ochmanský Vojtěch Z1748101860Maláska Karel Z
Hubený Pavel Z1710½½1810Bartoň Jan Z
Veselý Miroslav Z1732½½1696Čepeš Ladislav Z
Peroutka Marek H Z1164½½1844Plašil Lubomír Z
Vaňhara Jan1535101576Štěpánek Petr Z
Probošt Jakub1508½½1521Bytešník Aleš Z
Peroutka Matěj H1403011534Šilha Josef